Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

(ΑΝ)ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΕΛΟΣ ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΟΖΑΧΟ - ΤΑΓΓΙΡΗ

ΠΑΝΟΖΑΧΟ , ΒΙΑΣΤΗΚΕΣ ..... ΠΟΛΥ ΒΙΑΣΤΗΚΕΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ

ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ  KΑΙ BLOGS


Στοπ στη σύμβαση του δήμου Θεσσαλονίκης με την εταιρεία
«Ορθολογισμός»
 βάζει η επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου.

Με απόφασή της, η οποία ελήφθη στις 29 Δεκεμβρίου 2010 και την οποία αποκαλύπτει σήμερα η «Θ», αρνείται να εγκρίνει τη δαπάνη για την πληρωμή της εν λόγω εταιρείας και θέτει ουσιαστικά ευθέως ζήτημα νομιμότητας ως προς τη συνέχιση της συνεργασίας του δήμου με τον «Ορθολογισμό».
Του Νίκου Ηλιάδη
Η σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών, που ήταν η τρίτη κατά σειρά, υπεγράφη το Δεκέμβριο του 2009 και αφορούσε μεταξύ άλλων «την εφαρμογή και την επίβλεψη διπλογραφικού λογιστικού συστήματος», «την παροχή υποστηρικτικών λογιστικών υπηρεσιών», τη σύνταξη ισολογισμού κ.ά. Είχε τριετή διάρκεια (για τα έτη 2010, 2011, 2012) και το ύψος της αμοιβής ήταν 446.250 ευρώ.

Απόφαση κόλαφος
Εξηγώντας η επίτροπος τους λόγους για τους οποίους επέστρεψε αθεώρητα, ως μη νόμιμα, τα τέσσερα εντάλματα πληρωμής (αφορούσαν τα πρώτα 98.769 ευρώ) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:
- Οι δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν το μηχανογραφημένο διπλογραφικό σύστημα (μία από τις εργασίες δηλαδή που θα έκανε ο «Ορθολογισμός») από την 1η Ιανουαρίου 2005.
- Στο δήμο υπηρετεί ικανός αριθμός υπαλλήλων με γνώσεις οικονομικών και επιπλέον «οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν (σ.σ. από τον ‘Ορθολογισμό’) εμπίπτουν στα συνήθη καθήκοντα και αρμοδιότητες των υπαλλήλων του τμήματος διπλογραφικού…».
- Κατόπιν των ανωτέρω, σημειώνεται, «προκαλείται αδικαιολόγητη επιβάρυνση του προϋπολογισμού του δήμου. Και η επίτροπος καταλήγει πως «λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω η συγκεκριμένη δαπάνη εντέλλεται μη νόμιμα και κατά συνέπεια τα ανωτέρω χρηματικά εντάλματα δεν δύνανται να θεωρηθούν».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Θ», μόλις οι εκπρόσωποι του «Ορθολογισμού» (κύριοι Πανοζάχος και Ταγγίρης) ενημερώθηκαν για την απόφαση της επιτρόπου, την επισκέφθηκαν, για να δώσουν κάποιες διευκρινίσεις, ευελπιστώντας σε αλλαγή στάσης εκ μέρους της.

Το μπαλάκι στο δήμο
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι τι θα πράξει η νέα διοίκηση του δήμου, η οποία ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει με σκληρούς χαρακτηρισμούς τις «προνομιακές» σχέσεις της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου με την εταιρεία των «γαλάζιων» μετόχων.Ερωτηθείς σχετικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν δήλωσε στη «Θ» ότι «μας έχει κοινοποιηθεί η απόφαση την οποία εξετάζουμε και μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα θα λάβουμε τις αποφάσεις μας με βάση όσα προβλέπει ο νόμος». Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες στους κόλπους της νέας δημοτικής αρχής επικρατούν προβληματισμός και δυσαρέσκεια τόσο για την ποιότητα των παρεχόμενων λογιστικών υπηρεσιών όσο και για το ύψος της αμοιβής, η οποία θεωρείται εξαιρετικά υπέρογκη.

Ακυρώνεται διαγωνισμός
Η εκτίμηση αυτή αφορά και το έργο το οποίο παρείχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι ορκωτοί ελεγκτές. Για το λόγο αυτό μάλιστα στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα ζητηθεί να ακυρωθεί ο διαγωνισμός που είχε επαναπροκηρύξει στις 15 Δεκεμβρίου η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου για την πρόσληψη τακτικού ορκωτού ελεγκτή. Ο νεοεκλεγείς Γιάννης Μπουτάρης είχε ζητήσει τότε από την απερχόμενη διοίκηση να μην προχωρήσει στο διαγωνισμό, αλλά εκείνη το έπραξε παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Σημειώνεται μάλιστα ότι την άνοιξη του 2010 η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε ακυρώσει το αποτέλεσμα του πρώτου διαγωνισμού που είχε επιχειρήσει η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου, από τον οποίο είχε ανακηρυχθεί ανάδοχος εκ νέου η «BDO Ορκωτοί Ελεγκτές Α.Ε.». Και ενώ η τότε δημοτική αρχή είχε πει πως θα έκανε κλήρωση μεταξύ των τριών συμμετεχόντων, μιας και όλοι είχαν καταθέσει ίδια οικονομική προσφορά, στη συνέχεια επανέλαβε το διαγωνισμό με τη συμπερίληψη επιπλέον ενός όρου περί «αξιολόγησης πρότερης εμπειρίας», ο οποίος από πολλούς θεωρήθηκε «φωτογραφικός» προς εξυπηρέτηση της BDO. Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα δημοτική αρχή εντός της εβδομάδας θα προκηρύξει νέο διαγωνισμό, στον οποίο θα συμπεριλάβει και το έργο της πλήρους απογραφής στο δήμο.

«Μαγείρευαν» τον ισολογισμό

Επίσης θα ζητηθεί να γίνει αναμόρφωση του ισολογισμού του 2009, τον οποίο η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου ενέκρινε μόλις το περασμένο φθινόπωρο. Η νέα δημοτική αρχή τον θεωρεί επίπλαστο, καθώς αρκετά σημεία του αξιολογούνται ως «τουλάχιστον προβληματικά». Για παράδειγμα υπολογίζονταν στα έσοδα του δήμου χρέη από ιδιώτες ή εταιρείες τα οποία είτε είχαν παραγραφεί είτε ήταν αδύνατο να εισπραχθούν.

Πρόβλημα υπήρχε και στην αποτύπωση των οφειλών του δήμου προς προμηθευτές και εργολάβους. Σύμφωνα με μαρτυρία στη «Θ» ανώτατου στελέχους της διεύθυνσης Οικονομικών «πριν από τη σύνταξη του ισολογισμού γινόταν σύσκεψη στο γραφείο του γενικού γραμματέα με τη συμμετοχή του δημάρχου, του αντιδημάρχου και εκπροσώπου του ‘Ορθολογισμού’ και εκεί αποφασιζόταν πόσα από τα χρέη θα αποτυπωθούν. Τα υπόλοιπα ‘κρύβονταν’ σε κάποιον άλλον κωδικό, ώστε ο δήμος να εμφανίζεται οικονομικώς εύρωστος!».

Η σχέση δήμου - «Ορθολογισμού»

Η συνεργασία της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου με τον «Ορθολογισμό», του οποίου βασικοί εκπρόσωποι είναι τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Πανοζάχος και Κώστας Ταγγίρης, βρέθηκε συχνά στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, η οποία επέκρινε την εν λόγω εταιρεία, επειδή όχι μόνον δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει στεγανά απέναντι στην κακοδιαχείριση, αλλά ούτε καν «μυρίστηκε» οτιδήποτε σχετικό με το μέγα οικονομικό σκάνδαλο της υπεξαίρεσης.

Ο «Ορθολογισμός» έχει την ευθύνη της λογιστικής διαχείρισης του δήμου από το 2004 έως σήμερα κατόπιν τριών διαδοχικών τριετών συμβάσεων που υπέγραψε με το δήμο. Ωστόσο ουδέποτε διατύπωσε την παραμικρή παρατήρηση για το μπάχαλο που επικρατούσε στο δήμο και το οποίο ξεσκεπάστηκε μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου. Όλα τα χρόνια εμφάνιζε πως τα πάντα βαίνουν καλώς και μόνον στον ισολογισμό του 2008 -κι ενώ το σκάνδαλο είχε ήδη ξεσπάσει- διατύπωσε κάποιες παρατηρήσεις όσον αφορά την κατάσταση των οικονομικών του δήμου.

Πέραν των «καθαρών» ισολογισμών που εμφάνιζε όλα αυτά τα χρόνια ο «Ορθολογισμός» ερωτηματικά υπάρχουν και όσον αφορά την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος. Από τους ελέγχους που έγιναν εξαιτίας του σκανδάλου διαπιστώθηκε ότι μηχανογραφημένο διπλογραφικό σύστημα δεν εφαρμόζεται, ενώ ανακαλύφθηκαν και διπλά βιβλία. Παράλληλα όλα τα πορίσματα των οικονομικών επιθεωρητών μιλούν για απίστευτο χάος στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου.

Η επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου αρνήθηκε άλλες δύο φορές κατά το παρελθόν να υπογράψει το ένταλμα για την πληρωμή του «Ορθολογισμού», καθώς με βάση την έως τότε νομολογία «ήταν παράνομη η ανάθεση των λογιστικών σε εξωτερικούς συνεργάτες, από τη στιγμή που υπήρχαν στο δήμο λογιστές α’ τάξης». Προκειμένου να υπερβεί αυτό το εμπόδιο, η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου είχε ζητήσει από τους υπαλλήλους-λογιστές να υπογράψουν σχετική δήλωση ότι δεν γνωρίζουν επαρκώς το αντικείμενο, κάτι όμως που εκείνοι αρνήθηκαν. Η πληρωμή του «Ορθολογισμού» κατέστη τελικώς δυνατή μόνον κατόπιν σχετικής τροπολογίας, η οποία ψηφίστηκε το 2007 στη Βουλή και αφού η διοίκηση του δήμου δήλωσε απερίφραστα ότι έχει ελλείψεις προσωπικού στην οικονομική υπηρεσία!
Y.Γ. "Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια" έλεγε η θεία μου η Ελπινίκη

5 σχόλια:

  1. EYTYXΩΣ ΠΟΥ Ο ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ ΘΑ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΓΛΥΤΩΣΑΜΕ ΑΠΟ ΔΑΥΤΟΝ.Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΑΝΕΧΕΤΕ; ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΕΝΤΙΑ ΤΟΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. βρε μαλακα Ιακχε
    διορθωσε διπλα τον Φεβρουαριο
    και κανε μια ενοτητα
    για ευκολια των αναγνωστων σου
    ΑΣΧΕΤΕ απο επικοινωνια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΙΑΚΧΕ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΕΡΡΩΝ;
    ΤΙ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΝΝΗ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΟΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΑ 2000 ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ 500 ΜΕΤΡΑ;
    ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ Ή ΠΟΙΟΥΣ;
    ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑΥΤΟ;
    ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ;
    ΤΙ ΛΕΙ Ο ΠΑΝΤΑΖΗΣ;
    ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΦΩΤΙΑΔΗΣ;
    ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΟΥΝ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ;

    ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΙΑΚΧΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΗ ΑΚΟΜΑ Ο ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΕΞΩΦΛΗΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΓΑΜΠΡΟΣ ΕΞ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΟΤΕ ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΑΣ?
    ΜΗΠΩΣ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΧΩΡΑΦΙΑ?
    ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πανοζάχος - Ταγγίρης της ορθολογισμός, πολεμήσανε λυσαλαία και υπόγεια τη Μήκα και τώρα ετοιμάζοντε να υπογράψουν σύμβαση με τον διευρυμένο δήμο Βισαλτίας, όπως είχαν μέχρι τώρα και με το Δημητρίτσι. Τυχαίο, δε νομίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.com@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ