Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΠΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ... Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ ΗΔΗ

«Πύργος στην άμμο» ένας ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης


 Θα φέρει τη λύση ένας ευρωπαϊκος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης; Ανάμεσα στους πολιτικούς η ιδέα κερδίζει έδαφος, οι οικονομολόγοι είναι επιφυλακτικοί και αναρωτιούνται αν θα μπορεί να δουλεύει ανεξάρτητα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο σύμβουλος επιχειρήσεων Markus Krall έχει αναλάβει για λογαριασμό της Roland-Berger-Consulting να πείσει τράπεζες, ασφαλιστικές και άλλες εταιρείες να χρηματοδοτήσουν την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης. Το κόστος του ‘πρότζεκτ’ υπολογίζεται στα 300 εκατομ. ευρώ και πολιτικά τουλάχιστον η ιδέα κερδίζει έδαφος, ιδίως μετά την πρόσφατη επιδείνωση της κρίσης χρέους με την απόρριψη του νέου προγράμματος για την Ελλάδα από την S&P και τη μεγάλη υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Moody´s.
Από τον βαυαρό υπ. Οικονομικών Γκέοργκ Φάρενσον μέχρι τον πρόεδρο της Κ.Ο. του FDP Ρ. Μπρούντερλε και τον πρωθυπουργό της ‘Εσσης Πέτερ Μπουφιέ υποστηρίζουν την πρωτοβουλία ίδρυσης ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης. Στο πλευρό τους μάλιστα έχουν και τον ευρωπαίο Επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος όμως επισημαίνει ότι χρειάζεται χρόνος και κυρίως μεγάλα κεφάλαια για κάτι τέτοιο.
Μπορεί να δουλεύει ανεξάρτητα;
Πάντως, οι τραπεζίτες, οι οικονομολόγοι και οι υπεύθυνοι για την εποπτεία των χρηματαγορών είναι επιφυλακτικοί και θεωρούν ότι ένας τέταρτος οίκος αξιολόγησης δεν θα άλλαζε και πολύ το τοπίο των αξιολογήσεων, που – όπως έχει αποδειχθεί – κυριαρχείται από συγκρούσεις διαφόρων συμφερόντων. Ένας ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης θα ήταν εξίσου εκτεθειμένος στα διάφορα συμφέροντα. «Θα είναι μεν δημιούργημα της πολιτικής, αλλά από την άλλη θα βαθμολογεί κράτη», λέει ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας αξιογράφων ESMA Steven Maijoor. Το ζήτημα είναι αν μια τέτοια «ευρωπαϊκή υπηρεσία μπορεί να δουλεύει ανεξάρτητη».

Η καλύτερη απόδειξη είναι η συζήτηση για την περίπτωση της Ελλάδας. Οι οικονομολόγοι θεωρούν τη χώρα προ πολλού χρεοκοπημένη. Ωστόσο, οι ευρωπαίοι πολιτικοί θέλουν να αναβάλουν όσο γίνεται την κήρυξη πτώχευσης και απαιτούν από τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης να διευκολύνουν το έργο τους με μια κατά το δυνατόν φιλικότερη αξιολόγηση των χωρών.

.
Για τον Τόμας Μάγιερ, επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank, αυτή η μέθοδος ενέχει  κάποια ειρωνεία. Στη χρηματοπιστωτική κρίση οι οίκοι αξιολόγησης επικρίθηκαν γιατί είχαν αξιολογήσει υπερβολικά θετικά τα χρεόγραφα-σκουπίδια της αμερικανικής βιομηχανίας υποθηκών. Τώρα λοιπόν λένε στους οίκους να αξιολογήσουν υπερβολικά θετικά την εξίσου αμφίβολη διάσωση της Ελλάδας. «Κάτι τέτοιο είναι παράλογο», λέει ο Μάγιερ.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15224319,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.com@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ