Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΗΛΙΟΥ (4ον)

Οι εκρηκτικά αυξανόμενοι δείκτες της ανεργίας , η εισαγωγή και επέκταση διάφορων μορφών ελαστικής εργασίας ,( 2ωρα , 4ωρα , ημερήσια ) , η ανασφάλιστη εργασία ανέδειξαν με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, την χρεωκοπία του συνδικαλιστικού κινήματος . Η ΓΣΕΕ ιδρύθηκε μετά κόπων και βασάνων το 1918 ,( είχαν προηγηθεί πολλές προσπάθειες οι οποίες οι περισσότερες πνίγηκαν στο αίμα ). Ποιοι συμμετείχαν στο πρώτο συνέδριο το ιδρυτικό, αξίζει να το αναφέρουμε για να γίνουν συγκρίσεις με το σήμερα, (φορτοεκφορτωτές, λιμενεργάτες, σιγαροποιοί, ηλεκτροτεχνίτες , Βυρσοδεψεργάτες, Υποδηματεργάτες, Μυλεργάτες και Μακαρονοποιοί, Αρτεργάτες, Τύπου κ.λ.π. ). Τέσσερα ήταν τα κυρίαρχα αιτήματα των εργατών 1. Την Κυριακήν καθ΄όλην την ημέραν να κλείουν τα καταστήματα. 2. Να περιορισθή η εργασία των εργατών εις οκτώ ώρας από δώδεκα και πλέον που εργάζονται. 3. Οι εν ενεργεία παθόντες εργάται να συντρέχωνται υπο του κράτους και των συναδέλφων των 4. Να απονέμεται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς συντήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.

‘Όσο και αν ξενίζει και όσο και αν θάφτηκε από τους, "προοδευτικούς δημοκράτες" , η κυβέρνηση που ικανοποίησε τα αιτήματα ήταν του Ιωάννη Μεταξά το 1937, η οποία καθιέρωσε το 8ωρό και προχώρησε στην σύσταση του ΙΚΑ.

 Από το 1918 μέχρι το 1981 μαίνονταν δύο πόλεμοι στην ΓΣΕΕ .Από την μια η προσπάθεια της εκάστοτε κυβέρνησης, να ελέγξει το εργατικό κίνημα. Μάλιστα κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα, ( το 1930 ο παππούς του σημερινού αντιπροέδρου Θόδωρου Πάγκαλου προχώρησε και σε εξορίες συνδικαλιστών, πρακτική που υιοθέτησαν και άλλες κυβερνήσεις). Ο δεύτερος πόλεμος ήταν μεταξύ των συνδικαλιστών για το ποιος θα ελέγξει την ΓΣΕΕ με την επικράτηση συνήθως των αριστερών οι οποίοι μετά το 1981 εξαφανίσθηκαν από τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ. Η μορφή και η δομή της ΓΣΕΕ άλλαξε το 1981, με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Μάλιστα ενώ είχε προηγηθεί στις αρχές του 1981 το τακτικό συνέδριο της ΓΣΕΕ, με προσφυγή συνδικαλιστών της ΠΑΣΚ στα δικαστήρια, ακυρώθηκε και ακολούθησε νέο το οποίο έκανε διορισμένη από τα δικαστήρια διοίκηση, όπου η ΠΑΣΚΕ στα 31 μέλη είχε τα 27. Επίσης είχαμε την εμφάνιση και τελικά πλήρη επικράτηση ,των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών που προερχόταν από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ( Τράπεζες ,ΔΕΗ , ΟΤΕ ).

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις κατάφερε να ελέγξει πλήρως την ΓΣΕΕ. Σε παράφραση της φράσης όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος , ακόλουθησε το πίπτει χρήμα και προνόμια . Με νόμους που κομψά βαπτίστηκαν εκδημοκρατισμός του συνδικαλιστικού κινήματος , καθιέρωσε μια σειρά παροχών και προνομίων για τους συνδικαλιστές που από αντίπαλοι της εξουσίας , μετατράπηκαν σε διαχειριστές του συστήματος .

Καθιερώθηκε η χρηματοδότηση της ΓΣΕΕ από το κράτος ,( σήμερα το ποσό αγγίζει τα 8.000.000 ευρώ ετησίως ).Θεσμοθετήθηκε η απαλλαγή από την εργασία των μελών των ΔΣ ,των διάφορων συνδικάτων.Έγινε υποχρεωτική η συμμετοχή εκπροσώπων του συνδικάτου, σε κάθε είδους αμειβόμενες επιτροπές των υπουργείων και στα Δ.Σ των εποπτευόμενων φορέων ( ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μόνο από την συμμετοχή του στο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας λαμβάνει 70.000 ετησίως ). Αυτός ο νεοπλουτισμός φάνηκε γρήγορα , αφού από το 1985 και μετά τα περισσότερα συνέδρια της ΓΣΕΕ γίνονται σε καθαρά "εργατικούς χώρους" (Αστέρας Βουλιαγμένης, Κασσάνδρα Χαλκιδικής ,Ρόδο ,Κρήτη και άλλες εργατικές γειτονιές ). Σταδιακά είχαμε την εξαφάνιση των συνδικαλιστών προερχόμενων από τον ιδιωτικό τομέα ,( εξαίρεση κάποιοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ) και την πλήρη επικράτηση των κρατικοδίαιτων ,που πλέον μόνο κατ επίφαση μπορεί σήμερα να αποκαλείται συνομοσπονδία εργατών Ελλάδος. Όπως λέει η παροιμία το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη. Έτσι οι εργατοπατέρες ξεπέρασαν τους πολιτικούς. Διεκδικήσαν για τον εαυτό τους μέρος από την κεντρική εξουσία ουκ ολίγοι οι κορυφαίοι συνδικαλιστές που εκλέχτηκαν βουλευτές και κάποιοι υπουργοποιήθηκαν κιόλας .


Από το χρήστη Ανώνυμος στις "ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ" ΓΙΑ ΤΗΝ Μ.Κ.Ο. - ΑΡΑΓΕ ΓΙΑΤΙ; στις 1:18 μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.com@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ