Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Η "ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ"

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ 
ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ 



Η ζωή της πιο ισχυρής Βρετανίδας πολιτικού 
του 20ου αιώνα

Η επονομαζόμενη και "Σιδηρά Κυρία", ήταν αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1975 ως το 1990 και Πρωθυπουργός της χώρας από το 1979 ως το 1990. Ήταν η πρώτη και μόνη ως σήμερα γυναίκα που κατέλαβε αυτές τις δύο θέσεις.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ, κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή, προωθώντας μεταρρυθμίσεις και συγκρούστηκε σκληρά με μεγάλες κοινωνικές ομάδες, μέχρι την αποχώρησή της από την πρωθυπουργία το 1990.

Γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1925 και μεγάλωσε στην πόλη Grantham της κομητείας Λίνκολνσάιρ. Ο πατέρας της ήταν παντοπώλης και αναμιγνυόταν στην τοπική πολιτική ζωή, ενώ ήταν και ιερέας εκκλησίας Μεθοδιστών. Η οικογένειά της ανήκε στο Εργατικό Κόμμα. Είχε και μια μεγαλύτερη αδερφή, την Muriel (1921-2004). Ανατράφηκε ως ευσεβής Μεθοδίστρια.


Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν καλή μαθήτρια. Φοίτησε στο Κολλέγιο Σόμερβιλ και το 1944 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να σπουδάσει χημεία και ειδικά κρυσταλλογραφία. Το 1946 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Συντηρητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Οξφόρδης. Μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε σε διάφορες εταιρίες ως ερευνήτρια χημικός.

Το 1951 παντρεύτηκε τον Ντένις Θάτσερ, έναν διαζευγμένο πλούσιο επιχειρηματία, ο οποίος χρηματοδότησε τις νομικές σπουδές της Μάργκαρετ. Απέκτησαν δύο παιδιά.

Το 1959 εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων και το 1965 ορίστηκε εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος. Υποστήριξε προτάσεις νόμου για την αποποινικοποίηση της ανδρικής ομοφυλοφιλίας, τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, τη διατήρηση της θανατικής ποινής, αλλά ψήφισε ενάντια στη χαλάρωση των νόμων περί διαζυγίου.

Άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική υψηλής φορολογίας των Εργατικών, θεωρώντας την βήμα «όχι προς το σοσιαλισμό, αλλά προς τον κομμουνισμό». Διετέλεσε «σκιώδης» υπουργός Μεταφορών και κατόπιν Παιδείας, πριν τις εκλογές του 1970.

Μετά την κατάρρευση της Κυβέρνησης Κάλαχαν την άνοιξη του 1979, προκηρύχθηκαν εκλογές και οι Συντηρητικοί κέρδισαν πλειοψηφία 44 εδρών στο Κοινοβούλιο. Στις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν των εκλογών, φαινόταν ότι οι Συντηρητικοί είχαν το προβάδισμα, όχι όμως και η Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία υστερούσε σε δημοτικότητα έναντι του αντιπάλου της, Τζέιμς Κάλαχαν.
 
Η Μάργκαρετ Θάτσερ έγινε Πρωθυπουργός στις 4 Μαΐου 1979, με βασικό καθήκον την αναστροφή της πτωτικής πορείας της οικονομίας, τον περιορισμό του ρόλου του κράτους στην οικονομία, καθώς και την ανάδειξη του ρόλου της Μεγάλης Βρετανίας στη διεθνή σκηνή.

Το 1982 οδήγησε τη Μεγάλη Βρετανία στη νικηφόρα μάχη ενάντια στην Αργεντινή, μετά την κατάληψη από την τελευταία, των νήσων Φώκλαντ.

Η πολιτική της προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με αποκορύφωμα τον "κεφαλικό φόρο" που επέβαλε στο τέλος της δεκαετίας του 1980. Η Μάργκαρετ Θάτσερ παραιτήθηκε το Νοέμβριο του 1990.

Αποσύρθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων το 1992 και έλαβε τον τίτλο της Βαρώνης. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Διαβάστε επίσης: Η γυναίκα που νίκησε τους Χούλιγκαν

 

3 σχόλια:

  1. Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου θλίψη για τον θάνατο της Θάτσερ .
    Ήταν όχι μόνο η αναμορφωτής του σύγχρονου Βρετανικού κράτους , όχι μόνο ήταν τεράστια η προσφορά της στον Βρετανικό λαό , αλλά ήταν και η εμπνευστής δεκάδων ηγετών και λαών σ΄όλο τον κόσμο .
    Ο πρωθυπουργός μας Αντώνης Σαμαράς βαδίζει στα χνάρια της . Εμπνευσμένος από την πολιτική της και την ιδεολογία της αγωνίζεται για να βγει η χώρα από την κρίση .
    Ήδη τα πρώτα σημάδια αυτής της προσπάθειας είναι ορατά στην Ελληνική κοινωνία .
    Ο κόσμος μας θα γίνει πιο φτωχός από τον χαμό της Θάτσερ .
    Όμως υπάρχουν ηγέτες σ΄όλο τον κόσμο που συνεχίζουν το έργο της . Αυτό μας δίνει ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον .

    τρύπια καπότα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. -΄Αλλο ένα ζόμπυ ψόφησε...ποιό έχει σειρά μαρή σύ τρύπια καπότα;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.com@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ