Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ : ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ

 ΤΟ 1973 Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ
 


Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η αστυνομία, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εισήλθε στο χώρο του ιδρύματος, συνέλαβε 11 φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της «περιύβρισης αρχής». Οι 8 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ενώ περίπου 100 άλλοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να ντυθούν στο χακί.

Επτά ημέρες μετά τα πρώτα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Η αστυνομία επενέβη και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση, αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγωνιστικότητά τους.

Τον Οκτώβριο του 1973 ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος έχει ήδη αποφασίσει την άρση του Στρατιωτικού Νόμου και να δρομολογήσει την μετάβαση της χώρας στον Κοινοβουλευτισμό με την διεξαγωγή εθνικών εκλογών εντός του 1974. 




Την 8 Οκτωβρίου 1973 ορκίζεται η μεταβατική πολιτική κυβέρνηση της Ελλάδος με πρωθυπουργό τον Σπύρο Μαρκεζίνη και ρητή  εντολή να προετοιμάσει την χώρα για την διεξαγωγή εκλογών την 10 Φεβρουαρίου 1974 οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ διότι η "αυθόρμητη" εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχείου ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο και έφερε στην εξουσία τον νέο δικτάτορα Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος ματαίωσε την διεξαγωγή των εκλογών 




Όμως η εξέγερση που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων. Το πρωί εκείνης της ημέρας οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν την κήρυξη αποχής από τα μαθήματα, με αίτημα να γίνουν εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και όχι στα τέλη του επόμενου χρόνου, όπως είχε ανακοινώσει το καθεστώς.

Ακολούθησαν συνελεύσεις φοιτητών στην Ιατρική και στη Νομική σχολή. Μάλιστα, οι φοιτητές της Νομικής εξέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούσαν την ανάκληση των αποφάσεων της Χούντας για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών, εκδημοκρατισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 20% του προϋπολογισμού και ανάκληση του Ν.1347 για την αναγκαστική ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ των συνδικαλιζόμενων φοιτητών

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/articles/190#ixzz2kq4E7uBk

4 σχόλια:

  1. Ένα "κοινοβουλευτισμό" του Μεταξά ή της χούντας Παπαδόπουλου-Ιωαννίδη-Μαρκεζίνη εννοείς Ιακχε; Τέτοια ονειρευεσαι.Όμως όσα λάθη και να κάνουν οι ατάλαντοι πολιτικοί και τα κόμματα μας χούντα δέν έρχεται όσο και αν προσπαθεί η Μαυρη αυγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟ 1973 ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ .
    Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ ΓΙ΄ΑΥΤΟ .

    ΒΥΡΟΝ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΥΠΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι συγκρούσεις το 1973 στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο αποτέλεσε την κορύφωση της αντιπαράθεσης των δυο άκρων που υπήρχαν και τότε στην Ελληνική κοινωνία .
    Οι συγκρούσεις αυτές μας αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνη είναι η ύπαρξη των δυο άκρων και η μη έγκαιρη αντιμετώπισής τους .
    Ευτυχώς σήμερα ο πρωθυπουργός μας σοφά σκεπτόμενος έχει ανοικτό το μέτωπο ενάντιά τους .
    Με ηγέτη των πρωθυπουργό μας και τη βοήθεια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης , η Ελλάδα θα πάει μπροστά ότι και να κάνουν τα δυο άκρα που ποντάρουν στην κατάρευση της χώρας .
    Με την εθνικά περήφανη πολιτική του , την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και με την εφαρμογή των νόμων και της τάξης ( μην ξεχνάτε δεν κοιμάται τις νύχτες ο πρωθυπουργός μας για να τα πετύχει ) η Ελλάδα θα πάει μπροστά . Έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό μας , όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες .
    Κάθε πρωί όλοι οι Έλληνες πρέπει να πηγαίνουν στην εκκλησία και να ανάβουν μια λάμπα ίσα με το μπόϊ του για να τον έχει ο Θεός γερό και δυνατό και να συνεχίσει το τεράστιο έργο του

    τρύπια καπότα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΒΙΑ .

    ΣΑ(χλα)ΜΑΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.com@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ