Κυριακή 24 Απριλίου 2016

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ;

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΤΕ ; 
ΠΟΙΟΝ ΡΩΤΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΩΣΤΕ
 ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ ;





ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΛΑΒΟΣ ΣΤΗΝ ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΤΗΝ ΥΨΙΣΤΗ ΤΙΜΗ; 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πώς να ανακηρυχθεί κανείς επίτιμος δημότης ενός δήμου αποτελεί γι αυτόν μια μεγάλη τιμητική διάκριση. Διάκριση που γίνεται σπουδαιότερη και αποκτά πολύ μεγαλύτερη αξία, αν ο τιμώμενος συμβαίνει να κατάγεται απ’ τον τόπο που τον τιμά κι ακόμη περισσότερο, αν έζησε εκεί την πρώιμη νιότη του, φοιτώντας στο δημοτικό και στο τοπικό γυμνάσιο, πριν ανοίξει τα φτερά του και μεγαλουργήσει σε κεντρικότερους στίβους, όπου η διάκρισή του συνεπάγεται και ευρύτερη, ενίοτε πανελλαδική, αναγνωρισιμότητα!


Πρόκειται ακόμη για την μέγιστη τιμή που δίνεται από έναν δήμο σε κάποιον εν ζωή, αφού οι ανώτερες και μονιμότερες τιμές, όπως είναι οι ανδριάντες και οι ονομασίες δημόσιων χώρων (οδών, πλατειών, σταδίων κ.λ.π.), πρέπει να απονέμονται μόνον όταν θα έχει ολοκληρώσει ο τιμώμενος τον βίο του και συνεπώς θα είναι μετρήσιμη με ασφάλεια -και χωρίς εκπλήξεις (στο τέλος)- η συνολική διαδρομή του. Αυτός ο κανόνας βέβαια, που κάποτε τηρούνταν απαρέγκλιτος, συχνά καταστρατηγείται στην εποχή μας, όταν κάποιοι τοπικοί άρχοντες για δικούς τους δημοσιοσχεσίτικους συνήθως λόγους, προτρέχουν να το κάνουν νωρίτερα, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να εκτεθούν σοβαρά αργότερα, αν ο σημερινός τιμώμενος επιδείξει στο μέλλον ανεπίτρεπτη συμπεριφορά και αποκαλύψει χαρακτήρα που δεν συνάδει με την τιμή.


Τέλος πάντων, ας επανέλθουμε στο θέμα μας που είναι ο τίτλος του επίτιμου δημότη και για ποιους ακριβώς λόγους αυτός απονέμεται. Αποφεύγοντας τους πομπώδεις και αμφιλεγόμενους ορισμούς, με απλά λόγια μπορούμε να πούμε πως είναι μια τιμητική αναγνώριση εκ μέρους ενός δήμου, για τις μεγάλης σπουδαιότητας ευεργετικές υπηρεσίες (ή δωρεές), που ο τιμώμενος πρόσφερε αφιλοκερδώς στο κοινωνικό του σύνολο.


 Αυτονόητο είναι λοιπόν, έστω κι αν δεν το λέει ο Κώδικας του Καλλικράτη, πως η αναγνώριση αυτή πρέπει να είναι γενική, να είναι χωρίς αμφισβητήσεις και χωρίς σκιές, με άλλα λόγια πρέπει να είναι ομόφωνη! Κάθε άλλη περίπτωση, ακόμα κι αν διαθέτει την σχετική εκ του νόμου εγκυρότητα πάσχει από ηθική νομιμοποίηση και αν μη τι άλλο, επειδή δυνητικά θα μπορούσε να είναι (ή να θεωρηθεί πως είναι) δημοσιοσχεσίτικο ρουσφέτι της πλειοψηφίας, συχνά δεν γίνεται αποδεκτό ούτε απ’ τον ίδιο τον τιμώμενο!



Με άλλα λόγια έχω την άποψη πως πριν τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να προηγείται η σχετική (άτυπη) συνεννόηση μεταξύ όλων των δημοτικών συμβούλων και αν διαπιστωθούν διαφωνίες, οι οποίες δεν γίνει κατορθωτό να γεφυρωθούν και να ξεπεραστούν δια της πειθούς, τότε να ματαιώνεται η περαιτέρω διαδικασία και να μην έρχεται καθόλου η πρόταση στο σώμα προς ψήφηση! 

Του Νίκου Γαζή
nikosfgazis@gmail.com

 ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΙΧΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΡΡΑΙΟΥΣ ΑΥΤΗ Η ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΗ ΓΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ;

      Το θέμα για τον iakxo θα έχει και συνέχεια ... 

8 σχόλια:

  1. ΚΑΛΑ ΡΕ
    ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΠΙΣΙΜΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ...ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΘΑ ΚΟΥΒΑΛΙΩΤΑΝ.....????
    Ο ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ????
    ΠΟΣΟ ΦΑΙΔΡΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟΙ ΕΙΣΤΕ
    ΑΣΚΠΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ.....ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Κος Γάτσιος που παρεύρεθηκε στο γεύμα είναι φαιδρός,επιφανειακός και ασκόπως περιφερόμενος;Για να καταλάβω δηλαδή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΨΑΛΤΗ....ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΓΕΛΟΙΟΣ......

      Διαγραφή
    2. Αχαχα Βασιλάκη μιλάς εσύ για γελοιότητες;θα σου κάνω δώρο ένεν καθτέφτη γιατί μάλλον έχεις καιρό να κοιταχτείς!

      Διαγραφή
    3. ΚΑΚΟΦΟΝΙΞ....ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΣΕ ΩΣ ΨΑΛΤΗΣ.....ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ.....ΑΥΤΟΣ ΣΕ ΕΧΕΙ ΧΕΣΜΕΝΟ.............ΕΓΩ ΑΠΛΑ ΚΑΝΩ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΣΕΝΑ!!!!!!!! ΠΟΥ ΤΣΙΜΠΑΣ ΣΑΝ ΧΑΝΟΣ!!!!

      Διαγραφή
    4. ΚΑΛΑ Ε ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΠΛΑΚΑ ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ....ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΥ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ...ΧΑΧΑΧΑ!!!ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΖΕΣΑΙ ΤΟΣΟ ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΩ ΕΣΥ ΝΑ ΦΟΡΑΣ ΤΟΣ ΠΑΝΕΣ...ΟΕΟ..

      Διαγραφή
    5. ΨΑΛΤΗ ΚΑΚΟΦΩΝΕ
      ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΛ@ΚΑΣ .....ΟΕΟ
      ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ.....
      ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ .....ΟΝΕΙΡΩΞΕΙΣ!!!!!

      Διαγραφή
  3. ΙΑΚΧΕ , ΕΙΣΑΓΕΙΣ ΚΟΙΝΑ ΔΑΙΜΟΝΙΑ. ΑΥΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΙ ΝΑ ΤΙΜΗΘΕΙ ΩΣ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.com@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ