Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

"ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΡΟΔΙ" Η ΔΥΝΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΟΛΓΑ ΦΥΤΑΓΚΟΥΡΙΔΟΥ 




 ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΕΝΝΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΔΗΜΟ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

 Η συνεντευξη της Ολγας Φυταγκουρίδου στον Χρήστο Κατσαρό και την εφημερίδα " ΘΑΡΡΟΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ"είναι προφανώς η αρχή ...





 Χρήστος Κατσαρός:  κ. Όλγα Φυταγκουρίδου, πρώτα – πρώτα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την συνέντευξη αυτή, η οποία θα ξεδιπλώσει τις πτυχές των θέσεών σας για τα κοινά, ώστε να γίνουν κτήμα όλων, όχι μόνον εκείνων που σας έχουν ψηφίσει και παρακολουθούν τη δράση σας, αλλά και όλων εκείνων που θα επιθυμούσαν να εμπλακούν ενεργά στο μέλλον με τα κοινά.

Όλγα Φυταγκουρίδου:  Και εγώ με τη σειρά μου, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που έχετε δείξει στο πρόσωπό μου και στο έργο μου.

Μεγάλα έργα

Χρήστος Κατσαρός: κ. Φυταγκουρίδου, τι έχει να επιδείξει ο Δήμος Σιντικής στον τομέα των έργων;

Όλγα Φυταγκουρίδου: Πλήρης απουσία μεγάλων έργων. Ναι μεν, οι συγκυρίες είναι δύσκολες και απαγορευτικές, ενδεχομένως, για την υλοποίηση έργων υποδομής, αλλά εμείς είμαστε εντελώς απροετοίμαστοι για να επιδιώξουμε την ένταξη σε αυτά, αφού δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες και ώριμες μελέτες.

Χρήστος Κατσαρός: θα ανοίξουν όμως στο μέλλον κάποια μέτρα. Τι προτάσεις μπορούν να υποβληθούν;

Όλγα Φυταγκουρίδου: Αν στο μέλλον ανοίξουν συγκεκριμένα μέτρα εμείς δεν μπορούμε να υποβάλουμε προτάσεις αφού δε μεριμνήσαμε για την εκπόνηση των σχετικών μελετών.

Απένταξη από ενταγμένα έργα

Χρήστος Κατσαρός: ο Δήμος Σιντικής όμως είχε ενταχθεί σε κάποια μεγάλα έργα. Αυτά γιατί δεν προχωρούν;

Όλγα Φυταγκουρίδου: Αυτό που «πέτυχε» η σημερινή δημοτική αρχή και αποδεικνύει την ανεπάρκειά της είναι η απένταξη από έργα στα οποία είχαμε ενταχθεί. Σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό έγινε σκόπιμα, είναι όμως αποτέλεσμα της έλλειψης ενδιαφέροντος και της απουσία πίεσης στους αρμόδιους φορείς προκειμένου να εξελιχθούν όλα ομαλά. Αναφέρομαι στην απένταξη από το έργο του βιοκλιματικού του δημοτικού μεγάρου και από την απένταξη στο αεροδρόμιο του Χορτερού.

Στο μεν πρώτο χάσαμε περί τις 640.000 ευρώ που θα άλλαζαν όχι μόνο την όψη του κτιρίου αλλά και όλη τη φιλοσοφία λειτουργίας του… Όσο δε για το αεροδρόμιο Χορτερού, αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε 193.000 ευρώ για την αποπληρωμή του επιβαρύνοντας  ένα ήδη πενιχρό Τεχνικό Πρόγραμμα που το ύψος του έφτανε μόλις στις 400.000 ευρώ.

Όσο δε για το  αποκορύφωμα: χάσαμε 280.000 ευρώ από πρόγραμμα μελετών, στο οποίο είχε ενταχθεί η προηγούμενη δημοτική αρχή και  που η υλοποίησή τους θα άλλαζε το πρόσωπο του Δήμου μας. Γιατί; Αναθέτοντας την εκπόνηση των σχετικών μελετών στην ΑΝΕΣΕΡ στηριζόμενοι σε μια διάτρητη διαδικασία, «καταφέραμε» αφενός μεν να χάσουμε τα χρήματα αφετέρου να χρωστάμε και 80.000 ευρώ στην ΑΝΕΣΕΡ για τις μελέτες που ανέλαβε να εκπονήσει… Κατά τα άλλα μας έμειναν οι παράτες και τα μεγάλα λόγια…



Καθημερινότητα

Χρήστος Κατσαρός: Οι δημότες διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν ανταποδοτικά οφέλη στην καθημερινότητα τους. Ισχύει αυτό;

Όλγα Φυταγκουρίδου: Σε εποχές τόσο δύσκολες όπως αυτές που βιώνουμε εν μέσω οικονομικής κρίσης θα μπορούσε, ενδεχομένως, να επιδείξει η σημερινή δημοτική αρχή ένα καλύτερο πρόσωπο στους τομείς που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.  Δυστυχώς όμως, στο συγκεκριμένο πεδίο τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ άσχημα. Να αναφερθούμε στην αποκομιδή των απορριμμάτων; Τρεις φορές δημιουργήθηκε πολυήμερο πρόβλημα και μάλιστα την τρίτη φορά η εταιρεία Protergia (συμφερόντων Μυτιληναίου) πλήρωσε επί τετράμηνο την αποκομιδή! Και όλα αυτά γιατί; Διότι η δημοτική αρχή επεδείκνυε μια χαρακτηριστική ολιγωρία, παλινδρομούσε, δε σχεδίαζε σε βάθος χρόνου, άλλαζε τις αποφάσεις της. Το κόστος όλης αυτής της αλλοπρόσαλλης τακτικής: ταλαιπωρία των πολιτών από τη μια, οικονομική αφαίμαξη από την άλλη μέσω των υπέρογκων δημοτικών τελών. Δύο αυξήσεις πιστώνονται στο ενεργητικό της παρούσας δημοτικής αρχής, μία 10% το 2014 και μία 47% το 2015!

 Έχουμε από τα πιο υψηλά δημοτικά τέλη στην Ελλάδα για αμφιβόλου αποτελεσματικότητας υπηρεσίες στους δημότες μας. Όσο για το πράσινο, την καθαριότητα οδών πλατειών, το φωτισμό,  όλοι είμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης που δεν περιποιεί τιμή για ένα Δήμο που είναι και θέλει να φαίνεται ελκυστικός πόλος έλξης για τους τουρίστες. Και βέβαια είναι και άλλοι τομείς όπως η τραγική κατάσταση των αγροτικών δρόμων που δυσκολεύουν αφάνταστα τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους τους επαγγελματίες μας.

Τοπικές κοινότητες

Χρήστος Κατσαρός: Ποιος είναι ο ρόλος των Τοπικών Κοινοτήτων μπροστά σε αυτή την κατάσταση;

Όλγα Φυταγκουρίδου: Ό,τι γίνεται αυτή τη στιγμή στο Δήμο μας είναι αποτέλεσμα των άοκνων προσπαθειών που καταβάλλουν οι Τοπικές Κοινότητες με μπροστάρηδες τους επικεφαλής τους. Με προσωπικό και οικονομικό κόστος προσπαθούν ακούραστα χωρίς – σε πάμπολλες  περιπτώσεις - να  έχουν ΚΑΜΙΑ βοήθεια από τη δημοτική αρχή. Οι Πρόεδροι παρακαλούν για τα αυτονόητα και η δημοτική αρχή κωφεύει. Και, φυσικά, δεν αποτελεί δικαιολογία η έλλειψη προσωπικού διότι ακόμα και όταν αυτό υπάρχει, αποτυγχάνει ο σχεδιασμός, αν υπάρχει…

Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου

Χρήστος Κατσαρός: Εάν τα πράγματα είναι έτσι, γιατί δεν έρχονται προς συζήτηση αυτά τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις;

Όλγα Φυταγκουρίδου: Είμαστε ένα κακό Δημοτικό Συμβούλιο. Το λέω μετά λόγου γνώσεως μετά από αρκετά χρόνια θητείας στα έδρανα αυτά. Πλήρης απουσία γόνιμου διαλόγου, φωνές, αλληλοκατηγορίες, ανούσια κοντραρίσματα, έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης, ύφος και φιλοσοφία που δε συνάδει με τη σωστή λειτουργία του ανώτατου θεσμικού οργάνου του Δήμου. Φυσικά, την ευθύνη την έχουμε όλοι μας, αλλά το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης βαραίνει, όπως είναι φυσικό,  τη δημοτική αρχή.

Ύφος και ήθος στην άσκηση διοίκησης

Χρήστος Κατσαρός: Επομένως πώς θα χαρακτηρίζατε με λίγα λόγια την άσκηση της διοίκησης στο Δήμο μας;

Όλγα Φυταγκουρίδου: Όλα γίνονται στο πόδι χωρίς προηγούμενη προετοιμασία, χωρίς σωστό σχεδιασμό, με ολοφάνερη την έλλειψη στρατηγικής. Η σημερινή δημοτική αρχή δίνει την εντύπωση ότι προσπαθεί να βγάλει την κάθε μέρα και για αύριο έχει ο Θεός.

Τα θετικά της δημοτικής αρχής

Χρήστος Κατσαρός: κ. Φυταγκουρίδου, ωστόσο δεν μπορεί να υπήρξε εντελώς αδρανής η δημοτική αρχή. Ποιες είναι οι ενέργειες εκείνες που θα συγκαταλέγατε ανάμεσα στα θετικά στοιχεία της διοίκησης της;

Όλγα Φυταγκουρίδου: Προς Θεού δεν μπορούμε να πούμε πως δεν έγινε και τίποτε. Έγιναν κάποια πράγματα αλλά είναι στην κρίση του καθενός πώς θα τα αποτιμήσει. Βάφτηκε το κτίριο του Δημαρχείου, μας έκανε η Protergia το δρόμο στο Σχιστόλιθο, η Protergia, επίσης, μας πλήρωσε καύσιμα, λάμπες φωτισμού, μας αγόρασε τρακτέρ, οχήματα, μας εξασφάλισε την αποκομιδή – όπως προείπα- και τέλος έχουμε μια αξιοθαύμαστη ενεργή παρουσία στα social media από τους αιρετούς μας. Λίγα είναι αυτά;


Όραμα για τα κοινά

Χρήστος Κατσαρός: κ. Φυταγκουρίδου πως οραματίζεστε την δημοτική αρχή του 21ου αιώνα γενικότερα αλλά και στην Σιντική;

Όλγα Φυταγκουρίδου:  Θέλουμε και το αξίζουμε μια δημοτική αρχή με όραμα, στρατηγική, ρεαλιστική στόχευση, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα. Μια δημοτική αρχή που θα δουλεύει νυχθημερόν για το καλό των δημοτών βασιζόμενη στις αρχές της ισότητας και της δικαιοσύνης. Μια δημοτική αρχή για όλους τους Σίντιους.


Χρήστος Κατσαρός: κ. Φυταγκουρίδου, σας ευχαριστώ θερμά για την συζήτησή μας και σας εύχομαι καλή συνέχεια.
Ολγα Φυταγκουρίδου:  Κι εγω σας ευχαριστώ πολύ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

* ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ BLOGGER.και ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΩΝ "

* Ο BLOGER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓXΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΗ "

* ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ, ΣΑΤΙΡΙΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΔΩΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

* ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΑΥΤΟΝ ΘΙΓΟΜΕΝΟ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ

* ΚΑΘΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΑΣ ή ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ...

e-mail : iakxos.com@gmail.com,

ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ